Çatılar, doğal faktörlere karşı binaları korurken zaman içerisinde deforme olabilirler. Dolayısıyla, belirli zaman aralıklarıyla veya herhangi bir tahribat durumunda tamir edilmeleri gerekir. Çatı tamiri, en az çatı yapımı kadar hassas ve uzmanlık gerektiren bir iştir.
Her şeyden önce çatıların her yıl düzenli olarak elden geçirilmesi gerekir. Birkaç yılda bir önemli bölümlerinin tamamen yenilenmesi şarttır. İhmal edilmiş veya çok eskimiş yahut yanlış inşa sebebiyle sorun çıkaran çatıların yıkılarak yeniden yapılması en doğrusu olacaktır. Çünkü çatı binanın temeli kadar önem taşır.
Çatılar yapıların en üst elemanlarıdır. Binayı yağış ve diğer doğal etkilerinden (sıcak, soğuk, rüzgâr) korur. Çatılar taşıyıcı kısım ve çatı kaplaması olarak iki kısımdan oluşmaktadır. Çatı tamiri işlemlerinde taşıyıcı sistem ve kaplama kısımları ayrı ayrı değerlendirilmeli eskimiş yıpranmış malzemeler yenisi ile değiştirilmelidir. Taşıyıcı kısım, ahşap ve çelik karkas olarak yapılır. Çatı eğimi, kaplama malzemelerinin cinsine, ağırlığına ve yüküne göre hesaplanarak uygulanır.
Tamir gerektiren bölümler belirlendikten sonra çatı iskeletinin elden geçirilmesi ile işe başlanır. Çünkü iskeleti hasar gören ve tamir gerektiren bir çatıda bu kısmın ihmal edilmesi tüm çatının ihmal edilmesi anlamına gelir. Tüm çatı iskeletin üstünde yükselir. Bu sebeple çatı iskeletinin sağlam olması her şeyden daha önemlidir.
Daha sonra çatı örtü malzemesinin hasarlı kısımlarının tamiri gerekir. Eğer yıpranmış ise çatı örtüsünün altındaki yalıtım malzemesinin değiştirilmesi işlemi yapılır. Ardından çatı örtüsünün tamiri yapılır. Bacalar, baca dipleri ve su dereleri ile diğer kısımlar tamir edilerek, gerekli ise izolasyonu sağlanarak çatı tamiri işi bitirilir.
Çatınızın belli periyotlarda tadilatını yapmayı ihmal etmemelisiniz. Fazla hasar görmüş çatılarda tadilat yapmak yerine tamamıyla yenilenmesi daha sağlıklı olur.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- - Çatı yenilemesi işlerinde kullanılacak yalıtım ya da kaplama malzemeleri, proje veya detaya göre kullanılmalıdır.
- - Çatı tadilatı yapacak kişilerin güvenlik önlemleri almaları gerekir.
- - Çatı bakım onarım uygulamalarında kullanılan malzemeler CE ya da TSE belgeli olmalıdır.
- - Tadilat sırasında yangın önlemlerinin alınması gerekir.